Image

Enter – en kurs på Allmänna linjen

Hemse  100%  1–4 år

Enter riktar sig i första hand till dig som har diagnos inom högfungerande autismspektrumtillstånd och som är folkbokförd på Gotland.

Enter är en del av Allmänna linjen. Här kan du studera under ett till fem år beroende på din skolbakgrund. Studierna kan leda till att du blir klar med dina grundskole- och/eller gymnasiestudier inför fortsatta studier och arbetsliv.

För att studera på folkhögskolan ska du vara minst 18 år fyllda under det år som utbildningen startar.

Om utbildningen

På Enter kan du komma igång med studier och vardagsliv på ett lugnt och tryggt sätt. Du kan få hjälp att skapa en fungerande vardag genom att gå på folkhögskolan. Det kan också vara första gången som du prövar att bo hemifrån.

Vilket skälet än är, kan den här kursen vara en nystart för dig. Här får du en chans att stärka både din självkänsla och ditt självförtroende.

Du kommer att gå i en klass med ungefär femton deltagare. Du studerar på heltid, mestadels med din egen klass. Schemat planeras så att det ska passa både dig och resten av gruppen. Praktik med handledning kan ingå i din individuella studieplan. Så långt som det är möjligt tar vi hänsyn till dina önskningar och behov.

Hos oss finns ett arbetslag av lärare och socialpedagoger som hjälper dig att hitta en fungerande studiesituation där du får växa och utvecklas som person. Förutom ämnesstudier i grupp kommer du att ha tillgång till individuella samtal, med syfte att stötta dig i studierna och i vardagen.

Studierna sker i Enters egna hus på skolans område i Hemse. Skoldagarna startar klockan 09.00 och avslutas omkring 15.00. Någon skoldag kan sträcka sig lite längre medan någon kan vara kortare.

Image

Utbildningen innehåller

Om ämnena

Kurserna på Enter är på grundskole- eller gymnasienivå. Du studerar ämnen som svenska, engelska, matematik, religion, samhällskunskap, naturkunskap och historia. Vi har även pass med hälsa/motion samt uppföljning av studierna.

En dag i veckan har vi en särskild Enterdag som innebär allt från studiebesök på olika arbetsplatser till att lära sig söka jobb och bli mer medveten om sig själv i olika situationer.

Kursinformation

Plats: Hemse
Studietakt: 100%
Längd: 1–4 år
Studiestödsnivå: Grundskole- eller gymnasienivå (A1)

Viktiga datum

Kurstid:
25 aug 2021–3 jun 2022 
Sista ansökningsdag:
31 maj 2021

Målet med utbildningen

Målsättningen är att du som deltagare ska få möjlighet att skaffa dig kunskaper och färdigheter som leder till allmänbildning, stärkt självkänsla, behörighet motsvarande grundskola och/eller behörighet för högskolestudier.

Behörigheterna är motsvarande treårigt gymnasieprogram. Målsättningen är även att du ska få ökade möjligheter att komma vidare i arbetslivet.

Kontakt
KontaktMona EdströmDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Kursansvarig Tel: 073-765 86 12
Kontakt
KontaktAnki KarlssonDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Linjeledare och Studievägledare Tel: 070-083 27 06
Gemensamt för alla linjer i Hemse

Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan t ex vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år. Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym. Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.