Allmänna linjen är för dig som vill få behörighet till vidare studier och på annat sätt vill ta dig vidare i ditt liv.
På Allmänna linjen får du studera i lugn takt i en trygg miljö på folkhögskolan i Hemse. Här får du stimulans och tid till eftertanke. Vi vill ge dig kunskaper som leder till allmänbildning och stärkt självkänsla. Studierna är i stor utsträckning anpassade till dina förkunskaper vilket betyder att du börjar där du står.
Efter studier på Allmänna linjen kan du få behörighet motsvarande grundskola och/eller behörigheter för att söka till högskola, universitet, yrkeshögskola och annan eftergymnasial utbildning. Vilken kurs du söker till och hur länge du studerar beror på din skolbakgrund och arbetslivserfarenhet. Studietiden kan variera från ett upp till fem år. För de som behöver erbjuder vi extra stöd.
Din studietid kommer inte bara att föra med sig nya kunskaper. Mötet med andra, samtalen, funderandet, diskussionerna, upplevelserna – allt kommer du att ha nytta och glädje av i framtiden. Många åldrar och livserfarenheter blandas och gör att vi lär av varandra.
Allmänna linjens kurser
Baskursen startar på höstterminen och pågår hela läsåret Kursen syftar till att ge grundskolebehörighet. Här läser du svenska, engelska, matematik, historia, samhällskunskap och naturkunskap på grundnivå, motsvarande högstadiet i grundskolan. Du har också skapande verksamhet på schemat. Som skapande verksamhet får du prova att till exempel måla och att arbeta med lera. I tillvalet, där innehållet kan växla mellan terminerna, kan du välja något som särskilt intresserar dig.
Årskurserna 1, 2 och 3 är på vardera ett läsår. Du studerar svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, religion, naturkunskap och historia på gymnasienivå. Skapande verksamhet finns med i åk 1. I åk 3 har du även möjlighet att välja psykologi. I åk 3 har du "Forumtid" där frågor som gäller fortsatta vägval i livet, arbetsmarknad och möjliga studieval tas upp. I alla årskurser har du möjlighet att välja ett tillval med ett ämne som särskilt intresserar dig.
Vår- respektive Höstkurs är en ”prova på-kurs” som pågår under knappt en termin. Du får känna dig för i ämnen som svenska, matematik, engelska, skapande verksamhet, samhällskunskap, historia och naturkunskap. Under kursens gång kan du komma fram till om du vill fortsätta studera på folkhögskolan eller gå andra vägar. Kursen kombineras ofta med studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF-kurs), i samarbete med Arbetsförmedlingen på Gotland. Om du är arbetssökande och mellan 18 och 25 år, eller inskriven i jobb- och utvecklingsgarantin, kan du alltså även söka till kursen via Arbetsförmedlingen. SMF-kursen pågår i 13 veckor.
Etableringskursen är ett samarbete med Arbetsförmedlingen. Kursen vänder sig till dig som är nyanländ på Gotland. Under sex månader läser deltagarna svenska, lär känna samhället på olika sätt, har studie- och yrkesorientering, deltar i skapande verksamhet och i folkhögskolans gemensamma aktiviteter.
SFI, svenska för invandrare, erbjuds till dig som nyligen flyttat till Sverige och vill lära dig svenska. Studierna följer de nationella kursplanerna för SFI.
Enter är en kurs på Allmänna linjen för dig som har diagnosen Aspergers syndrom eller annan diagnos inom ett högfungerande autismspektratillstånd. Du kan läsa mer om kursen på Enters egen sida, klicka här.
Gemensamt för alla linjer
Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan t ex vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år. Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym. Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.
Kostnader
Under KOSTNADER kan du läsa om vilka kostnader som betalas av studerande på folkhögskolan.
Kontaktperson
Per-Olof Sahlberg, linjeledare och biträdande rektor
Tel 070-447 68 20
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.