Image

Story Showrunner

Fårösund  100%   1 år

Story Showrunner är ett projektår där du får leda arbetet som showrunner genom en hel produktion av en kortserie. Från arbetet i writers room, inspelningsplanering, inspelning till klippning och till färdig premiär.

En showrunner är den ledande producenten på en teveserie. En bra showrunner får teveserien att rulla på friktionsfritt, uppfyller tevekanalernas drömmar, navigera mellan de kreativa fallgropar som kan uppstå mellan tevekanaler och produktionsbolag, samtidigt som man ska hålla team och skådespelare nöjda, hålla budgetar och scheman och, framförallt, leverera en fantastisk slutprodukt.

Om utbildningen

Showrunner är en unik, praktisk utbildning där du lär genom att göra. Showrunner tar endast in en deltagare per läsår. Under året som showrunner producerar du en kortserie om 6 avsnitt á 15 minuter.

Du börjar året med 3 månaders manusarbete med Story-deltagarna. Resterande tid spenderar du ihop med Film Crew och driver filmproduktionen framåt. 

Story Academy

Story Showrunner är en av tre manusutbildningar som ges av Gotlands Folkhögskola under samlingsnamnet Story Academy. Utbildningarna riktar sig till dig som vill arbeta professionellt som manusförfattare inom film. De andra utbildningarna är Story och Story Master Class. Showrunner är också en del av Film Crew, folkhögskolans yrkesförberedande utbildning i filmproduktion och -hantverk.

Tidigare produktioner, kursplaner med mera  finns på storyacademy.se

Tidigare produktioner finns också på youtubekanalen SEEFICTION.

Utbildningen innehåller

Vad du som Showrunner ska göra
  • Du ska skapa en kortserie på 6 episoder * 15 min. Serien ska ha få karaktärer på en begränsad arena.
  • Du kommer upp med koncept och skapar en säsongsbibel samt skriver pilotavsnittet.
  • Du ansvarar för manusförfattarna i Writersroom.
  • Du har övergripande ansvar tillsammans med linje producent för budgeten.
  • Du håller i casting.
  • Du är med och väljer och rekryterar externa regissörer, fotograf och klippare.
  • Du har övergripande ansvaret för den konstnärliga visionen under hela produktionen.
  • Du har ansvar för hela filmteamet.
  • Du ser till att deadline hålls och för premiär samt att slutprodukt kan levereras i tid för lansering.
  • Utöver det praktiska arbetet kommer du även att läsa pilotmanus och delta i föreläsningar och workshops på både Story och Film Crew.

Kursinformation

Plats: Fårösund
Studietakt: 100%
Längd: 1 år
Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)
Antal platser: 1

Viktiga datum

Kurstid:
25 aug 2021–10 jun 2022 
Sista ansökningsdag:
30 april 2021

Målet med utbildningen

Målet med projektåret är att ge en deltagare praktisk erfarenhet av att leda arbetet som konstnärlig ledare genom hela processen från writers room till premiär.

Kontakt
KontaktArvid UnsgaardDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Kursansvarig
Tel 070-438 09 26
Gemensamt för alla linjer i Fårösund

Varje torsdag så hyr folkhögskolan Fårösunds idrottshall. Där ses vi, både deltagare och personal, för att röra på oss tillsammans. Några favoriter det senaste året har varit rundbadminton och fotboll.

Är tillräckligt många intresserade så hyr vi även gärna simhallen i samma byggnad, så att vi alla kan få tillgång till den en timme varje måndag. 

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.