Profilkurs

Skrivarlinjen

Utbildning i Skönlitterärt Skrivande

Skrivarlinjen
– Utbildning i Skönlitterärt Skrivande

Fårösund  100%  1 år

Vill du utveckla ditt skrivande i en stimulerande miljö?

Skrivarlinjen är en ettårig utbildning i skönlitterärt skrivande för dig som är beredd att ta ditt skrivande på allvar, arbeta självständigt, läsa mycket och olika typer av skönlitteratur och ge respons på egna och andras texter.

Hos oss får du lära dig att behärska skrivandets hantverk i olika genrer. Du får göra skrivövningar – prova dig fram och experimentera – allt för att du ska få möjlighet att utveckla ditt skrivande, hitta ditt eget språk och din egen stil.

Om utbildningen

Genom föreläsningar, diskussioner och exempel från litteraturen hittar du nya infallsvinklar, blir en säkrare författare och en mer lyhörd läsare. För att kunna placera in det egna skapandet i ett historiskt och teoretiskt sammanhang för vi ständiga samtal om litteratur.

Du som går på Skrivarlinjen är beredd på att ta mycket eget ansvar. I klassrummet arbetar vi mycket i grupp men en stor del av utbildningen går ut på att du arbetar självständigt under icke-lärarledda dagar. 

Två dagar i veckan är det skrivdag då du arbetar med ditt skrivande samt ditt läsande. Vissa veckor blir det endast en skrivdag till förmån för tid till gästlärare och författarbesök. Varje termin har vi även två stycken läs-och skrivveckor där du helt arbetar på egen hand.

Image

Utbildningen innehåller

Kursinnehåll

Utbildningen är uppdelad i olika block/ delkurser där vi går igenom olika genrer inom dikten, prosan och dramatiken. Du får möta författare, poeter och dramatiker vid föreläsningar och författarbesök. Under utbildningen går vi igenom skrivprocessen från det första ordet till utgivning. Vi brukar även titta på bokförlagskunskap och översättning.

Den viktigaste delen är din egen textproduktion och deltagarnas samt lärarnas respons på dessa texter. Varje vecka lämnar du in en skönlitterär text som du själv skrivit. Dessa texter tas upp i textsamtal då din textsamtalsgrupp samt en handledare har läst din text. Under textsamtalen ger vi varandra feedback och konstruktiv kritik med mål att utvecklas som skrivande människor.

Läsandet är lika viktigt som skrivandet. Under året har vi löpande litteraturseminarer om både klassiska verk och samtida litteratur inom prosa, dikt och dramatik. På Skrivarlinjen arbetar vi utifrån utgångspunkten: du skriver inte bättre än hur du läser. Genom att ta del av olika typer av skönlitterära texter får du chansen att analysera hantverket och inspireras till ditt eget skrivande.

Tidigare deltagare
Tidigare deltagare
”Det är så fint att ha en klass man trivs i, en klass där man kan frodas och utvecklas på riktigt. För två månader sedan kände jag inte dessa människor, idag går det inte mer än några dagar förrän jag längtar tillbaka till dem.”

Kursinformation

Plats: Fårösund
Studietakt: 100%
Längd: 1 år
Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)

Viktiga datum

Kurstid:
24 aug 2020 – 3 juni 2021

Sista ans.dag:
30 april, 2020
 

Målet med utbildningen

Den studerande ska ha fått en grund för vidare litterära studier, fått öva upp sin förmåga att läsa noggrant, känsligt och uppmärksamt. Fördjupat sina kunskaper om språket och dess uttrycksmöjligheter. Få mer kunskap genom sitt läsande inom olika litterära genrer, såväl samtidslitteratur som klassisk litteratur.

Ha fördjupat sin förmåga att Skriva och Läsa - ge respons på sina klasskamraters skönlitterära texter samt ge respons på andra författares texter och då inom litteraturseminarier inom olika litterära genrer.

Ha reflekterat över sin egen väg till kreativa processer, sina drivkrafter och konstnärliga förmågor samt att tillgodogöra sig det litterära fackspråket.

Att ha mött och samtalat med ett flertal yrkesverksamma författare, poeter, dramatiker.

Den studerande ska ha fått god kännedom om sitt eget skönlitterära Författande och andras Skrivande / Författande. Samtidslitteraturen av världsförfattare och litteratur av klassiska författare i världen.

Känna till de samhälliga aspekterna av litteraturen Sverige, Norden och Världen.

Kontakt
KontaktLudvig DrakenfjordDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Linjeledare och lärare
Tel 070- 229 48 57
Gemensamt för alla linjer

Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan t ex vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år. Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym. Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.