gf bas

Head.SkrivareB2015

Lärare på Skrivarlinjen

 

Linjeledare och lärare

 

ludde2015Ludvig Drakenfjord

Tel. 070- 229 48 57

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Ludvig har gått Författarhögskolan på Lunds universitet och debuterade med boken "Davidpassionen" 2004 (Lunds förlag). Han har en bred bakgrund inom det konstnärliga skrivandet - som manusförfattare, dramatiker, musiker och prosaförfattare. Ludvig gick ut folkhögskollärarprogrammet i Linköping 2006.

 

 

 Lärare

StaffanCederborg FotoStigHammarstedtStaffan Cederborg

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Staffan är högskoleutbildad inom Kreativt skrivande och Svenska.Sedan debuten 1998 med bilderboken "Instrumentjakten", utgiven på Rabén & Sjögren, har han hunnit med fem romaner för ungdomar och unga vuxna utgivna på Bokförlaget Opal. Boken "Hjärnpunka" blev musikal på Länsteatern på Gotland under våren 2018.

Han har arbetat som bland annat omvärldsbevakande redaktör på Riksutställningar och har lett skrivarkurser för både barn och vuxna inom Skapande skola, Studiefrämjandet och i egen regi.

 

Gästlärare och författare
(som har varit eller just nu är verksamma på Skrivarlinjen)

 

Lina WolffLina Wolff 

Lina Wolf har skrivit böckerna Många människor dör som du, Bret Easton Ellis och de andra hundarna och De polyglotta älskarna som tilldelades Augustpriset 2016 och Svenska Dagbladets pris 2016. Bret Easton Ellis och de andra hundarna har översatts till engelska och fått ett gott mottagande i UK.

Lina arbetar också som översättare och har översatt den argentinska författarinnan Samanta Schweblin och den chilenske författaren Roberto Bolaño till svenska.

 

skrivarlinjen besök

Stefan Sundströmlåtskrivare, trubadur och författare.

Är aktuell med sin kommande bok som just nu är i produktion på Fårö.
Skriver krönikörer för ETC och har gett ut samlingar med sina krönikor, bland annat "Om mjölkens symbolvärde: och andra betraktelser".

 

 

 

Athena FarrokhzadAthena Farrokzhad – författare och aktivist.

Athena arbetar även på Biskops Arnös författarskola. 
Sommaren 2014 blev hon mycket uppmärksammad efter sitt sommarprat i P1:s program Sommar.

Foto: https://sv.wikipedia.org/wiki/Athena_Farrokhzad

 

 

 

AmandaSvensson.Skrivare

Amanda Svensson – författare

Amanda är en av Sveriges hetaste författare och har gett ut tre romaner - "Hey Dolly" (2008), "Välkommen till den här världen" (2011) som var nominerad dels till Augustpriset 2011 och dels till DN:s kulturpris i kategorin litteratur samt senast "Allt det där jag sa till dig var sant" (2014). Foto: Johan Hillebjörk

 

Theodor.KallifatidesTheodor Kallifatides – författare

 

 

 

 

 

Emil.JensenEmil Jensen – artist, estradpoet och författare.

 

 

 

 

ardelius gunnarGunnar Ardelius

Gunnar Ardelius debuterade 2006 med ungdomsromanen "Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket", översatt till bl a franska, tyska och engelska, belönades med Slangbellan och nominerades till Augustpriset.

2007 kom "När du blundar tittar jag" 2010 "Bara kärlek kan krossa ditt hjärta". 2012 "Friheten förde oss hit" Har översatt två av Björn Sortlands romaner från norska.

 

Elin.CullhedElin Cullhed – kulturjournalist och lärare även på Skrivarlinjen på Wiks folkhögskola.

Hon debuterade i januari 2016 med romanen "Gudarna" för unga vuxna.
Foto: Erik Ardelius

 

 

 

 

Peter Froberg Idling 1 mindrePeter Fröberg Idling – författare och kulturskribent.

Han debuterade med den genreöverskridande boken ”Pol Pots leende” 2006. Den följdes av romanen ”Sång till den storm som ska komma” 2012. Båda böckerna har sedan utkommit i en rad länder och nominerats till litterära priser såväl i Sverige som utomlands. Hans nästa bok planeras utkomma 2017.

 

 

 

malin backstromMalin Backström - Författare, skrivarpedagog och danslärare

Malin Backström är bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1997 med den prosalyriska ”Berättelser som inte får vidröras”, och under våren 2012 utkommer hennes andra bok – ”Bara det här med dörrarna” (Norstedts). Hon har studerat litterär gestaltning vid Göteborgs universitet, och kulturvetarlinjen med inriktning litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. 

Sedan många år undervisar hon på flera olika skrivarkurser, bland annat på Wiks Folkhögskola och Skrivarakademin. Hon läser också korrektur och håller kurser i pardans. Foto: Henny Stridsberg

 

PaulinePauline Wolff – improvisatör, pedagog och författare.

 

 

 

Marta

Märtha Fohlin – 

Märtha är gotländsk författare som har skrivit flera romaner, hennes debutroman heter Jag duger inte åt lycka (2014). Nu aktuell med boken Sandöflicka utgiven på Nordstedts förlag.

 

 

 

Bild saknasSara Hallström –

Sara bor i Göteborg och är verksam som poet och undervisar återkommande på folkhögskolor runt om i landet samt som skrivpedagog på Göteborgs konsthall.

Hon har gett ut diktsamlingarna "Vi måste ha protein" (2004), "Rötter smälter" (2007)," Brev om I." (2009), "Torg, korg, eko" (2010) samt dikt-/bildprojektet "Driva" (2009) och barnboken "Sjung den!"(2011).

2004 var hon nominerad till Borås Tidnings debutantpris, 2007 blev hon årets Mare Kandrepristagare och 2010 fick hon det Alternativa Augustpriset för diktsamlingen "Torg, korg, eko" av litteraturfanzinet Vi värdelösa. 

 

Katarina Kieri11Katarina Kieri - 

Född i Luleå, sedan 2003 bosatt i Norrtälje. Författare på heltid. Har skrivit poesi, prosa och dramatik för såväl barn och ungdomar som vuxna. 

Verkförteckning:
Slutet sällskap, dikter, Norstedts, 1993 
Om man saknar vingar, dikter, Norstedts, 1996 
Ur mitt lyckliga liv, dikter, Norstedts, 2000 
Ingen grekisk gud precis, ungdomsroman, Rabén & Sjögren, 2002 
Födelsedagsmamman, barnbok, Rabén & Sjögren, 2003 
Dansar Elias? Nej!, ungdomsroman, Rabén & Sjögren, 2004 
Den röda fläcken på fastighetsmäklarens hals, diktsamling, Norstedts, 2005 
Vem vågar sommaren? roman, Norstedts, 2006 
Majas morsas kompis sambo och andra noveller, ungdomsbok, Rabén & Sjögren, 2007 
Klart som korvspad, Astrakan, barnbok, Rabén & Sjögren, 2008 
Det snöar, Astrakan, barnbok, Rabén & Sjögren, 2009 
I det här trädet, ungdomsroman, Rabén & Sjögren 2010 (tillsammans med Per Nilsson) 
Vilken fullträff, Astrakan, barnbok, Rabén & Sjögren 2010 
Morbror Knuts sorgsna leende, roman, Norstedts, 2010

Dramatik:
Ditt andra ansikte, högstadiepjäs, Lule Stassteater, 2008
Alla hjärtan, pjäs, Norrbottensteatern, 2009

Priser:
Luleå kommuns kulturpris, 1993 
Rubus Arcticus, Norrbottens läns landstings utvecklingsstipendium, 1999 
Arnold Rörling-priset, 2000 
Rabén & Sjögrens debutantpris, 2002 
Nominerad till Augustpriset för Ingen grekisk gud, precis, 2002 
Hans Peterson-stipendiet, 2004 
Tidningen Vi:s litteraturpris, 2004 
Augustpriset för Dansar Elias? Nej!, 2004

 

calleCalle Brobäck – pedagog och historiker. 

Undervisar i bibliografi och litteraturhistoria.

 

 

 

 

Jonas Rasmussen lärare Skrivarlinjen

Jonas Rasmussen – 

Jonas driver sedan 2012 RasmussenTEXT och är verksam som poet och översättare från danska.Han har tidigare varit anställd som adjunkt i Kreativt skrivande vid Högskolan i Kristianstad (2010-2013).

 

 

 

Klara Rasmussen lärare Skrivarlinjen

Klara Rasmussen – 

Klara jobbar sedan 2006/2007 som redaktör på Ellerströms förlag och på tidskriften Lyrikvännen.

Klara har en magister i litteraturvetenskap vid Lunds universitet och gick Lunds universitets författarskola 2002-2004.

 

 

 

Nina IvarssonNina Ivarsson – skriver skönlitteratur, främst prosa.

Kandidatexamen i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet 2009. Folkhögskollärarexamen vid Linköpings universitet 2010. Wiks skrivarlinje 2005-2006. Fördjupningskurs i skrivande (deltid), Wik 2009-2010.

Undervisar förutom på Gotlands skrivarlinje även på Kjesäters folkhögskola på Fryshuset och på Wiks folkhögskola. Arbetar också som team-buildinginstruktör, svensklärare för flyktingungdomar och fritidsledare för KFUM Uppsala. Brinner för genusfrågor och maktperspektiv. Dansar tango och spelar fotboll. 

 

Katja.ThimgrenKatja Timgren – född i Västerbotten och bor numera i Göteborg.


Katja debuterade 2004 med ungdomsromanen "Det jag inte säger" som belönades med Slangbellan för bästa barn- eller ungdomsdebut. Därefter har hon gett ut vuxenromanen "Ingenting har hänt" (2009) och ungdomsromanen "Tusen bitar saknas" (2013). Hon jobbar bland annat som brevbärare, är utbildad skrivpedagog och återkommande handledare på Bollnäs folkhögskolas skrivarlinje.

 

KerstiB.skrivare

Kersti Björkman – bor i Stockholm, uppväxt i Umeå.

Dramatiker och utbildad skrivpedagog. Hennes barn- och ungdomspjäser har spelats på Dalateatern, Månteatern, TUR-teatern mfl. Kersti under många år gästat ett antal folkhögskolors skrivar- och teaterlinjer, som Wik, Jakobsberg, Tärna, Brunnswik, Fridhem.

Jobbar som projektledare hos muntliga berättarkompaniet Fabula Storytelling (www.storytelling.se) och har arrangerat internationella festivaler, medverkat i projekt som ’Queera berättelser’, ’Västerbotten berättar’, ’Fabula Berättarscen’ etc. Utforskar gärna relationen mellan det muntliga och det skrivna berättandet. Kersti gick Biskops Arnös dramatiker-/skrivarlinje 1991-92, har gått kortkurser på Dramatiska Institutet, läst teater och film, religionshistoria och litteratur.

Ger skrivkurser i egen regi och varje sommar på Kreta (www.lendas.nu). Inspireras av öar. Foto: Mats Rehnman

 

par hansson

Pär Hansson – lärare och författare.

Född i Vännäs, Västerbotten. Han har publicerat fyra diktsamlingar på Norstedts förlag: Ruckel, Familjekista, Lavinflaggor och Motorsågsminne. Hösten 2012 utkommer hans femte bok. Han har medverkat i ett stort antal litterära tidskrifter och antologier i Sverige och utomlands, och hans poesi är översatt till flera språk. Det talade ordet är avgörande för hans skrivande. Att läsa dikterna högt i olika rum har varit en del av hans poetiska arbete sedan debuten 1998.
Hansson har varit verksam som skrivarlärare sedan 1999 och på Gotlands skrivarlinje sedan starten 2006. Han har själv gått Biskops-Arnös ettåriga skrivarlinje 1994-95 samt Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet 1996-98. En av redaktörerna för poesifanzinet Gräs. Han har bland annat mottagit Nöjesguidens pris för Bästa läsning; Restaurang Prinsens författarpris Guldprinsen; Byggnads arbetsstipendium; Norrländska författarsällskapets pris; Göteborg Stads kulturstipendium och Svenska Akademiens stipendium. Pär Hansson bor nu i Hammarbyhöjden där han arrangerar uppläsningar på sin altan. När han inte arbetar fiskar han gärna, åker telemark och umgås med sina tre barn.  

 

hanna.wikman.jpgHanna Wikman – bosatt i Göteborg, kommer från Kramfors.

Hon arbetar som författare, skrivpedagog och personlig assistent. Skriver prosa, poesi och journalistik. Förutom text i tidskrifter, fanzines och för scen, finns romanen Lift (2010) utgiven på Charlie by Kabusa. Den nominerades till Norrlands litteraturpris 2011 och tilldelades Frizonen Simones rebellpris i litteratur 2010.
Foto: Ola Kjelbye

 

Languages

Ansökan och antagning

 

Ansökan

 

Detta ska du bifoga till din ansökan till Skrivarlinjen.

 

• Betyg 

• Eventuellt arbetsbetyg/intyg

• Personligt brev på 1-3 sidor där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen samt dina drömmar och mål. Berätta också om ditt läsande; hur och vad du läser och har läst på en halv till en A4-sida.


• Textprov (prosa, dramatik eller dikt) om 3-5 A4-sidor.


OBS! Texterna ska skrivas på svenska. 

 

Antagning

 

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon redan innan ansökningsperioden är slut.

 

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

 

Skrivarlinjen har 14 utbildningsplatser.

 

Ansök här