gf bas

Head.SkrivareB2015

Skrivarlinjen – Utbildning i Skönlitterärt Skrivande

Vill du utveckla ditt skrivande i en stimulerande miljö?

Skrivarlinjen är en ettårig utbildning i skönlitterärt skrivande för dig som är beredd att ta ditt skrivande på allvar, arbeta självständigt, läsa mycket och olika typer av skönlitteratur och ge respons på egna och andras texter.

Ansök till Skrivarlinjen här

 

Hos oss får du lära dig att behärska skrivandets hantverk i olika genrer. Du får göra skrivövningar –  prova dig fram och experimentera – allt för att du ska få möjlighet att utveckla ditt skrivande, hitta ditt eget språk och din egen stil.

Genom föreläsningar, diskussioner och exempel från litteraturen hittar du nya infallsvinklar, blir en säkrare författare och en mer lyhörd läsare. För att kunna placera in det egna skapandet i ett historiskt och teoretiskt sammanhang för vi ständiga samtal om litteratur.

 

 skrivare

Kursinnehåll

Du som går på Skrivarlinjen är beredd på att ta mycket eget ansvar. I klassrummet arbetar vi mycket i grupp men en stor del av utbildningen går ut på att du arbetar självständigt under icke-lärarledda dagar. Två dagar i veckan är det skrivdag då du arbetar med ditt skrivande samt ditt läsande. Vissa veckor blir det endast en skrivdag till förmån för tid till gästlärare och författarbesök. Varje termin har vi även två stycken läs-och skrivveckor där du helt arbetar på egen hand.

Utbildningen är uppdelad i olika block/ delkurser där vi går igenom olika genrer inom dikten, prosan och dramatiken. Du får möta författare, poeter och dramatiker vid föreläsningar och författarbesök. Under utbildningen går vi igenom skrivprocessen från det första ordet till utgivning. Vi brukar även titta på bokförlagskunskap och översättning.

Den viktigaste delen är din egen textproduktion och deltagarnas samt lärarnas respons på dessa texter. Varje vecka lämnar du in en skönlitterär text som du själv skrivit. Dessa texter tas upp i textsamtal då din textsamtalsgrupp samt en handledare har läst din text. Under textsamtalen ger vi varandra feedback och konstruktiv kritik med mål att utvecklas som skrivande människor.

Läsandet är lika viktigt som skrivandet. Under året har vi löpande litteraturseminarer om både klassiska verk och samtida litteratur inom prosa, dikt och dramatik. På Skrivarlinjen arbetar vi utifrån utgångspunkten: du skriver inte bättre än hur du läser. Genom att ta del av olika typer av skönlitterära texter får du chansen att analysera hantverket och inspireras till ditt eget skrivande.

Uppläsning

Vi arbetar även med uppläsningsverkstad där du får öva dig i att agera på scen och testa olika uppläsningstekniker samt röst- och kroppsspråk. Du läser upp både dina egna och andras texter.

Som en del av utbildningen ingår att deltagarna på Skrivarlinjen ansvarar för att anordna uppläsningar på skolan, andra platser på Gotland och – i mån av intresse – på andra orter. Deltagarna organiserar uppläsningarna med innehåll, scenografi, kontakter och marknadsföring.

Under vårterminen arbetar du och din klass fram en antologi med era egna texter. Arbetet bygger på laganda, där alla är med och utformar boken: innehåll, layout, kontakt med tryckeri, ekonomi med mera.

Inspirationsresa

Under våren gör vi en inspirationsresa som går till ett nordiskt eller baltiskt land.
Resan planerar vi tillsammans och tidigare år har inspirationsresan bestått av bland annat besök på museer, författarträffar, konserter och guidade turer.

Deltagare sparar 500 kr i månaden till resan.

 skrivare2

Gemensamt

Du som studerar på Skrivarlinjen får delta i temadagar, utflykter, studiebesök och andra aktiviteter som folkhögskolan i Fårösund och Skrivarlinjen anordnar.

Kostnader

Kostnaden för litteratur betalas av dig som studerande. Dessutom betalar du en fast materialavgift på 500 kr/termin för utskrifter och kopiering. 

Under KOSTNADER kan du läsa om övriga kostnader som betalas av studerande på folkhögskolan.

 

Kontaktperson


ny bild luddeLudvig Drakenfjord, linjeledare och lärare

Tel. 070- 229 48 57

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

 

Languages

Bra att veta

  • Plats: Fårösund
  • Kurstid: 24 aug 2020 – 3 juni 2021
  • Sista ans.dag: 30 april, 2020
  • Studietakt: 100%
  • Längd: 1 år
  • Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)

Ansökan och antagning

 

Ansökan

 

Detta ska du bifoga till din ansökan till Skrivarlinjen.

 

• Betyg 

• Eventuellt arbetsbetyg/intyg

• Personligt brev på 1-3 sidor där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen samt dina drömmar och mål. Berätta också om ditt läsande; hur och vad du läser och har läst på en halv till en A4-sida.


• Textprov (prosa, dramatik eller dikt) om 3-5 A4-sidor.


OBS! Texterna ska skrivas på svenska. 

 

Antagning

 

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju personligen eller via telefon redan innan ansökningsperioden är slut.

 

Besked om antagning sker löpande men ska ha nått alla i slutet av juni, med undantag för restplatser som kan erbjudas fram till kursstart.

 

Skrivarlinjen har 14 utbildningsplatser.

 

Ansök här