Skip to main content

Enter

En kurs på Allmänna linjen

Enter riktar sig i första hand till dig som har diagnos inom högfungerande autismspektrumtillstånd och som är folkbokförd på Gotland.

Enter är en del av allmän kurs. Här kan du studera och läsa in grund- och/eller gymnasiebehörighet. Vi läser i lugnare tempo med färre ämnen och du får mer personalstöd. Det kan vara ett bra första steg att bo hemifrån.

För att studera på folkhögskolan ska du vara minst 18 år fyllda under det år som utbildningen startar.

Hemse
100%
1-4 år

Kursinformation

Plats: Hemse
Studietakt: 100%
Längd: 1–4 år
Studiestödsnivå: Grundskole- eller gymnasienivå (A1)

Viktiga datum

Kursstart
26 augusti 2024

Sista ansökningsdag
26 augusti 2024

Om utbildningen

På Enter kan du komma igång med studier och vardagsliv på ett lugnt och tryggt sätt. Du kan få hjälp att skapa en fungerande skolgång genom att gå på folkhögskolan. Det kan också vara första gången som du prövar att bo hemifrån.

Vilket skälet än är, kan den här kursen vara en nystart för dig. Här får du en chans att stärka både din självkänsla och ditt självförtroende.

Du kommer att gå i en klass med ungefär femton deltagare. Du studerar på heltid, mestadels med din egen klass. Schemat planeras så att det ska passa både dig och resten av gruppen. Praktik med handledning kan ingå i din individuella studieplan. Så långt som det är möjligt tar vi hänsyn till dina önskningar och behov.

Hos oss finns ett arbetslag av lärare och socialpedagoger som hjälper dig att hitta en fungerande studiesituation där du får växa och utvecklas som person. Förutom ämnesstudier i grupp kommer du att ha tillgång till individuella samtal, med syfte att stötta dig i studierna och i vardagen.

Studierna sker i Enters egna hus på skolans område i Hemse. Skoldagarna startar klockan 09.00 och avslutas omkring 15.00. Någon skoldag kan sträcka sig lite längre medan någon kan vara kortare.

Valbara profiler

Du som vill kan välja att gå en en profil. Det innebär att du en dag i veckan läser profilämnen. Du kan välja programmering eller skapande. 

Du som inte vill gå en profil läser istället andra skolämnen som till exempel samhällskunskap och historia, psykologi eller naturkunskap.

Målet med utbildningen

Målsättningen är att du som deltagare ska få möjlighet att skaffa dig kunskaper och färdigheter som leder till allmänbildning, stärkt självkänsla, behörighet motsvarande grundskola och/eller behörighet för högskolestudier.

Behörigheterna är motsvarande treårigt gymnasieprogram. Målsättningen är även att du ska få ökade möjligheter att komma vidare i arbetslivet.

Mer om Enter

Ämnen som ingår

Kurserna på Enter är på grundskole- eller gymnasienivå. Du studerar ämnen som svenska, engelska, matematik, religion, samhällskunskap, naturkunskap och historia.

Vi har också hälsa/motion och uppföljning av studierna på schemat.

En dag i veckan har vi en särskild Enterdag som innebär allt från studiebesök på olika arbetsplatser till att lära sig söka jobb och bli mer medveten om sig själv i olika situationer.

Valbar profil

Programmering

Är du intresserad av programmering och vill lära dig mer om ämnet? Då kan du välja programmeringsprofilen.

Du behöver ha viss datorvana och du bör tycka att det är spännande och roligt med matematik och problemlösning.

Du läser programmering utifrån den nivå och de kunskaper du har med dig.

Skapande

Är du intresserad av bildskapande, textila uttryck och drama? Då ska du välja skapandeprofilen.

Inga förkunskaper krävs men du behöver vara nyfiken och tycka att det är roligt att undersöka olika tekniker inom färg och form.

Du kommer att jobba med skapandet utifrån dina förkunskaper och tillsammans undersöka olika estetiska uttryck.

Gemensamt för alla kurser i Hemse

Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar.

Det ingår också ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar.

Behörigheter och studieomdömen

Behörigheter

Behörighet till högskolestudier

För att få grundläggande behörighet till högskolestudier krävs kunskaper motsvarande lägst godkänd nivå i följande 10 kurser:

  • Svenska 1,2 och 3 eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1a, 1b eller 1c
  • Samhällskunskap 1a1
  • Naturkunskap 1a1
  • Religionskunskap 1
  • Historia 1a1

Behörighet till yrkeshögskola

För att få behörighet till yrkeshögskolan krävs kunskaper motsvarande lägst godkänd nivå i följande 7 kurser:

  • Svenska eller Svenska som andraspråk 1
  • Engelska 5
  • Matematik 1 a, b eller c
  • Samhällskunskap 1a1
  • Historia 1a1
  • Religionskunskap 1
  • Naturkunskap 1a1

Andra behörighetsgivande kurser som ofta förekommer hos oss är:

  • Filosofi 1
  • Historia 1a2
  • Historia 2
  • Matematik 2b och 3b
  • Naturkunskap 1a2
  • Naturkunskap 2
  • Samhällskunskap 1a2
  • Samhällskunskap 2
  • Programering 1
  • Psykologi 1
  • Retorik 1

Läs mer om grundläggande behörighet till högre studier

Studieomdömen

När du gått ett helt läsår får du ett studieomdöme. Det är folkhögskolans egen form för bedömning av deltagarnes förmåga till vidare studier.

Läs mer om studieomdöme och behörighetsintyg på folkhogskola.nu

  • Fasad till Flygeln där Enter håller till. Foto.
  • En person sitter inne vid ett fönster och läser. Foto.
  • Tre personer står utomhus. Foto.
  • Två personer står framför en whiteboard och diskuterar kring ett matematikproblem. Foto.
  • Tre personer sitter runt ett bord. Två av dem spelar schack. Foto.
  • Fyra personer sitter kring ett bord med spel på. Foto.

Bra att veta

Ansökan

Du söker till Enter genom Schoolsoft

Detta ska du bifoga till din ansökan till Enter:

• Betyg

• Eventuellt arbetsbetyg/intyg 

• Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen

I ansökan kommer du att få kryssa i om du vill gå programeringsinriktningen eller inte. 

Om du vill hälsa på i skolan och se hur det funkar eller har frågor att ställa så går det bra att kontakta någon av lärarna nedan.

Mer information om ansökan.

Antagning

Vi tillämpar en löpande antagning och du kan bli kallad till intervju redan innan ansökningsperioden är slut. Intervjun kan antingen hållas på skolan eller över telefon.

Intervjun kommer bland annat att handla om dina tidigare erfarenheter av studier, om dina planer inför framtiden och om din motivation. Samtidigt informerar vi om studierna här, om skolan och om studiefinansiering.

Besked om antagning sker löpande men senast i slutet av juni ska du ha fått besked. Eventuella restplatser kan erbjudas fram till kursstart.

Boende

För dig som vill bo på skolan finns ett internat med helpension. Du kan läsa mer om hur det funkar och vad det kostar under skolan i Hemse.

Det går också bra att bo på utanför skolan och att pendla till och från skolan.

Kostnader

Själva undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.

Kostnader för studiematerial betalas av dig som deltagare. 

Som deltagare på allmän kurs med skapandeprofil betalar du en fast materialavgift på 1 000/läsår.

Alla betalar en deltagaravgift. Under kostnader kan du läsa om vilka kostnader som betalas av deltagare på folkhögskolan.


Kontakt

Porträtt. Foto.

Maria Engelbrektsson

Kursansvarig

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

0700-83 24 46


Enter på Instagram

Historian bjöd idag på utflykt i närområdet. #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola
Vamlingbo #gotlandsfolkhögskola #enter #folkhögskola
Den årliga Visbyguidningen gick av stapeln idag. #enter #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola
Teater-onsdag #enter #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola
På Gotland har vi haft många både fiktiva och verkliga, historiska brott. I onsdags bjöd vi in Agneta som varje sommar har en sommarkurs i brott och straff på Gotland. Med henne åkte vi på en heldagsturne o lärde oss hur man bygger upp en fiktiv brottsplats och lite kittlande information om verkliga brott som hänt i vår närhet #enter #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola
Ska jag välja Enter eller vanlig allmän linje-klass? Framförallt går det jättebra att testa och man får alltid lov att byta. I år har 2 personer bytt. Ida och M. Ida berättar vad hon upplever som skillnad. -på Enter är det mer socialt, vi är mer som en klass där man gör saker tillsammans, åker på utflykter, diskuterar, äter ihop o så.. M berättar att han bytte för att snabba på sina studier. -på Enter studerar man i lägre tempo och för mig blev det för långsamt, jag tappade motivation. Så testa det ena eller andra, man får alltid byta och man kan alltid ångra sig. #enter #folkbildning #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola
Äntligen dax för det årliga besöket på lammgården där vi inspekterar o gosar med årets lammungar #enter #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola
Yes we made it! Samarbete, glädje klurighet och lekfullhet utmynnade i en härlig dag på Fenomenalen #enter #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola
Idag skriver vi korta noveller utifrån fotografier eller föremål. Vi har 4 timmar svenska varje vecka och man kan läsa på 4 nivåer, bas, 1,2 eller 3. #folkhögskola #enter#gotlandsfolkhögskola
Fotoutställning #gotlandsfolkhögskola #enter #folkhögskola
Studiebesök på räddningstjänsten Visby. #enter #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola
Idag har vi myst med katter i alla färger och storlekar på Gotlands katthem. Vi har också besökt Almedalsbiblioteket. Där hade Ida från klassen sin fina fotoutställning. #gotlandsfolkhögskola #enter #folkhögskola
Idag fick vi finbesök från Högbyskolan. De har varit i Auschwitz-Birkenau och visade oss bilder och berättade om det fasansfulla som hänt där. #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola #enter
Folkmusiken är en viktig del när det kommer till svensk berättartradition och myter. Idag bjöd vi därför ut Markus till svenskalektionen. Han lärde oss massor om Bysskalle, Näcken och Gulemålavitaren. Vi vet också att man aldrig får öppna en trollpåse, varför folkmusikers högra lillfinger står rätt ut och vad som skapar magi i instrumentet. #enter #folkhögskola #gotlandsfolkhögskola
En härlig heldag i keramikverkstaden. Ingen vill gå hem #enter #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola
Ute är det storm så vi stannade hemma och gick till gymmet, spelade badminton o en omgång rundpingis. Några utmanade varandra på Mario cart medan andra avslutade pågående kreativa projekt. Julia jobbade tex med kollaget "mina mål och vad jag behöver för att nå dit" #gotlandsfolkhögskola #enter #folkhögskola
Vilket fantastiskt luciatåg vi varit på idag. Och Jesper från klassen höll tal i kyrkan. Och vilken fin fotoutställning, o vilken härlig fikagemenskap. Just nu tänker vi att det kan få vara lucia året om. #gotlandsfolkhögskola #enter #folkhögskola
Idag har vi bowlat. Det uppkom många situationer där det var passande med en high five. #gotlandsfolkhögskola #enter #folkhögskola
Idag har vi skjutit luftgevär. Full fokus och koncentration #enter #gotlandsfolkhögskola #folkhögskola
Julen börjar närma sig och på enter har vi börjat julpyssla lite. Vi ser och läser litteratur dikter och filmer med jultema och avslutar terminens arbeten. #enter #gotlandsfolkhögskola "folkhögskola